ذهن آگاهی شـامل دو عنصـر اصـلی اسـت: آگاهی و پذیرش. آگاهی عبارت اسـت از دانش و توانایی تمرکز و توجـه بر روی فراینـدهـا و تجربیـات درونی خود، مـاننـد تجربـه لحظـه حـال. پـذیرش یعنی توانـایی مشاهده و پذیرفتن جریانات فکری به جای قضاوت یا اجتناب از آنها. ذهن آگاهی ریشـه در آموزه های بودایی و هندو دارد. بودیسـم سـفری به سـوی روشـنگری اسـت و مفهوم "سـاتی" به معنای توجه، آگاهی و حضـور، اولین گام به سـوی روشـنگری محسـوب می شـود. این اصطلاح تقریبًا از زبان باستانی پالی (pali) به اصطلاح "ذهن آگاهی" ترجمه شده است.
هدف از ذهن آگاهی چیست؟
هدف ذهن آگاهی پرورش دیدگاهی درباره هشـیاری و هویت فرد اسـت که می تواند آرامش بیشـتری را از نظر ذهنی و ارتباطی به ارمغان آورد. ذهن آگاهی همچنین ممکن اســت در درمان های مبتنی بر ذهن آگاهی، برای مقابله با استرس یا اضطراب، و برای آرامش بیشتر استفاده شود.
تفاوت بین ذهن آگاهی و مدیتیشن چیست؟
ذهن آگاهی یکی از انواع مدیتیشـن اسـت. مدیتیشـن از شـیوه های مختلفی برای آرام کردن ذهن یا دسـتیابی به سـطح بالاتری از هشـیاری اسـتفاده می کند که یکی از آنها ذهن آگاهی اسـت. ذهن آگاهی را می توان در داخل یا خارج از مدیتیشــن رســمی انجام داد و هنگام هر فعالیتی مانند پیاده روی یا مشغول مکالمه اجرا کرد.
چگونه ذهن آگاهی را تمرین کنم؟
برای تقویت ذهن آگاهی، افکار واحسـاسـات خود را مشـاهده کرده و بررسـی کنید که چرا این افکار خاص پرورش یافتهاند.برای تقویت پذیرش، از قضـاوت یا دور راندن افکار ناخوشـایند خودداری کنید. احسـاسـات طبیعی هسـتند وهمه آن را تجربه میکنند. پذیرفتن احسـاسـات می تواند به شـما در درک بهتر خود و حرکت رو به جلو کمک کند.
آیا ذهن آگاهی واقعًا اثربخش است؟
مطالعات نشـان می دهد که مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی می تواند به کاهش اضـطراب و افسـردگی کمک کند. همچنین استرس را کاهش دهد و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
آیا ذهن آگاهی می تواند به من در ترک عادت های بد کمک کند؟
ذهن آگاهی می تواند در کمک به افراد برای ترک عادت هایی مانند سـیگار کشـیدن یا پرخوری نقش داشـته باشـد. هنگامی که یک عادت ایجاد شـد ، محرک (گرسـنگی) باعث ایجاد یک رفتار (خوردن) می شـود که منجر به پاداش (رضـایت) می شـود. آگاهی از رفتار و آنچه از آن به دسـت می آید می تواند بهتغیر پاداش و جایگزینی آن با رفتار سالم کمک کند.